Michaela Westberg är CMO på Exopen.
Så jobbar du agilt, effektivt och datadrivet som CFO
För den moderna CFO:n och Controllern blir det nu mer aktuellt än någonsin att gå över till ett mer agilt, effektivt och datadrivet arbetssätt för finansiell planering och analys (FP&A). En snabbrörlig marknad, krav på effektivisering av FP&A-funktionen och tillgång till mer avancerad teknologi är några faktorer som driver på denna transformation.
Hos många företag innefattar arbetet med budget, prognos, planering och analys ett omfattande manuellt arbete i Excel eller i ett oflexibelt, kostsamt budgetverktyg som inte ger dig det du faktiskt behöver. Då insamling och validering av information från organisationen ofta är tidskrävande så kan siffrorna snabbt inaktuella och ifrågasatta. Det kan då kännas som att all den tid du lägger ner inte skapar speciellt mycket mervärde tillbaka till organisationen. Med processer likt dessa ser ingen fram emot budgetprocessen som dessutom skapar stor frustration till en stor kostnad.
Det finns flera saker som skaver hos många bolag idag. Trots att de har investerat i ett budgetverktyg så har de ändå fastnat i tidskrävande processer med mycket manuellt arbete baserat på exempelvis detaljer på kontonivå med svag analys eller i kalenderår på grund av rapporteringsskäl. Verktygen de använder är inte anpassade efter deras verksamhet så det blir mycket manuellt arbete vid sidan av budgetverktyget. Men nu går det en trend i att företag mer kontinuerligt anpassar sin budget- och prognosprocess efter den egna verksamheten.
Det finns nu teknologi för att göra det enklare, snabbare, agilt och mer givande att arbeta med finansiell planering. För att åstadkomma detta behöver inte bara du som CFO och Controller, utan även resten av verksamheten kunna arbeta med mindre trösklar som exempelvis mindre mekanisk inmatning. Detta leder till en mer värdeskapande i slutändan då det blir en lättförståelig och givande upplevelse för samtliga användare.
Satsa på en komplett plattform med många möjligheter
När du står i valet att byta budgetsystem så är det av stor vikt att du väljer en plattform som kan anpassas efter just din verksamhet. Se till att du väljer ett verktyg som är användarvänligt med äkta self-service så att det är lätt för dig att få med dig övriga inom organisationen i budgetarbetet. Målet med verktyget bör vara att förenkla arbetet så att alla inom organisationen ska tycka det både är roligt och givande att arbeta med budgetering och prognostisering istället för att se det som ett nödvändigt ont.
Arbetar du med kontobaserad budgetering idag bör du gå över till ett verktyg där du även kan arbeta med drivarbaserad budgetering. Genom att arbeta med drivare istället för konton kan du budgetera över flera begrepp som automatiskt driver in värden på rätt kostnadskonton i resultaträkningen.
Spenderar du onödig tid på att budgetera på kontonivå så kallat bottom-up när du istället kan effektivisera och förenkla genom att allokera kostnader eller intäkter på högre nivå i organisationen så kallad top-down? Välj ett system där du kan arbeta både bottom-up och top-down för att effektivisera din budgetprocess vilket sparar mycket tid.
För att kunna göra mer träffsäkra analyser om framtiden behöver du även kunna ta hjälp av deskriptiv- och prediktiv analys. Om du har ett BI-verktyg (ex Power BI, Tablau eller Qlik) så ska det sömlöst kunna integreras med ditt budgetverktyg för effektiv och datadriven analys och rapportering.
Se till att du väljer ett verktyg med bra scenariohantering. Du ska kunna planera utifrån olika skeenden som skulle kunna uppstå och slå på eller av dem utefter vad som faktiskt händer. Genom att kombinera scenarioplanering med integrerad analys får du som användare även full insikt i alla finansiella perspektiv.
Plattformen ska göra det enkelt för dig att beskriva vilka resultat- och balanseffekter som sker vid exempelvis en produktförsäljning och därefter budgetera med antal sålda produkter istället för att ha ett separat kalkylprogram öppet vid sidan av, och automatiskt få resultat, kassaflöde och likviditet.
Ligger du i framkant så väljer du även ett system där du kan arbeta med det moderna arbetssättet Beyond Budgeting där det går att dela upp processer för målsättning, prognos och resursallokering.