Exopen ger förutsättningar för en snabb, transparent och smidig process

Hos Däckia är Exopens verktyg väl implementerade och uppskattade sedan länge. Alla 65 verkstäder använder Exopen. Det säkrar kvaliteten i det ekonomiska arbetet för varje enskild verkstad såväl som för hela företaget. Dessutom minimerar Exopen tiden som verkstäderna behöver lägga på budget och ekonomisk rapportering och de kan istället ägna sig åt det de kan och vill mest – däck och däckservice. Det säger Mattias Axelsson- Willim, Business controller på Däckias huvudkontor i Täby.

 

Däckia är en av Sveriges största däckservicekedjor och vänder sig till både privatpersoner och företag, från Malmö i söder till Kiruna i norr. Förutom de egna Däckiaverkstäderna finns ett stort antal samarbetspartners och anknutna servicegivare. Interwheel – som monterar kompletta hjul – är ett helägt dotterbolag. Däckia omsätter cirka 700 (hela koncernen 830) miljoner kronor, har 260 fast anställda och ägs sedan 2012 av italienska Pirelli. Däckia är en heltäckande däckservicekedja, som tillhandahåller däck och fälg samt service till alla typer av fordon, såväl personbilar, MC och släp som lastbilar och entreprenadfordon.

 

– Vi är kända för är att vi alltid strävar efter att ge bra service och kvalitet och att våra medarbetare är kunniga och välutbildade, säger Mattias Axelsson-Willim.

 

Däckia har använt Exopens olika lösningar sedan 2008. Hela den ekonomiska uppföljningen, analysen och styrningen vilar på Exopens lösning. Det har kvalitetssäkrat att den mänskliga faktorn inte gör fel och minimerat tiden för de ekonomiska processerna. Företaget använder även affärssystemet Navision men inte som rapportgenerator. Navision samlar information och Exopen presenterar den.

Varje verkstadschef har ett eget resultatansvar, verkstäderna är som ett bolag i bolaget.

– Det kan vara en stor utmaning. Verkstädernas främsta uppgift är inte att sköta siffror – det är att sköta verkstaden. Då kan det bli en utmaning att även sköta controll-arbetet. Därför vill vi göra den information som just de behöver lättillgänglig för dem. Exopen är vårt sätt att kommunicera det ekonomiska med verkstaden. Verktygen ger verkstaden det de behöver. Det är användarvänligt, lättillgängligt och lätt att lära sig, säger Mattias.

 

Via Exopen kan Däckia alltså på ett enkelt och tidseffektivt sätt ge hela organisationen tillgång till den information som är relevant för just dem. Däckia har ett stort antal Exopenrapporter men verkstäderna använder huvudsakligen fyra block. Ett visar hur kundflödet ser ut från tid till annan, ett hur verksamheten går över året och mellan säsonger och ett visar försäljningen av däck. Det fjärde visar hur många förvaringar av däck varje verkstad har i sina däckhotell.

Även boksluts- och budgetprocesserna är uppbyggda utifrån Exopenrapporter.

Det skapar förutsättningar för en transparent och effektiv budgetprocess där all kraft kan läggas på det väsentliga, utan en massa onödigt tidsspill på att administrera olika versioner av excelfiler, manuell parameterhantering och så vidare.

Däckia följer även leverantörsavtal och kundavtal i verktyget. Lönesystemet är ännu inte integrerat med Exopen, men man ser över möjligheten att göra även detta.

– Utan Exopen skulle vår ekonomiavdelning inte fungera och min vardag skulle vara living hell. Det skadar dock inte att gilla Excel, kan du Excel är Exopens verktyg fantastiskt bra att jobba med. Det är smidigt, snabbt, hyfsat enkelt och jag kan ta ut vad som helst i affärsverktyget med Exopen, även i realtid, avslutar Mattias.

Om Däckia

Däckia AB grundades 1976 och är en av Sveriges ledande däckservicekedjor med huvudkontor i Täby strax utanför Stockholm. Företaget har cirka 65 egenägda verkstäder samt cirka 50 så kallade franchiseverkstäder runt om i landet.

Kundreferenser Se alla kundreferenser

Den senaste lösningen anpassades helt och hållet för Nobis Hotel och för deras bransch, allt skräddarsyddes i nära samarbete med kunden.

Läs mer

Skanska använder Exopen Web Reports och Exopen Forecast. Resultatet är att det finns vinning i både tid och pengar.

Läs mer

De kan estimera vinningen i både tid, pengar och organisation. Utan Exopen skulle det vara svårt/omöjligt att stänga bokslutet med nuvarande tidsramar.

Läs mer
Vill du veta mer?

Hör av dig till oss så bokar vi in ett första möte där våra duktiga experter berättar mer om hur våra lösningar kan hjälpa just ert företag.